joi, 8 iulie 2010

Pe trotuar sau pe asfalt si de ce?

Populatia de biciclisti din Bucuresti este mica, dar creste in fiecare zi pentru ca (1) nu poti opri evolutia si (2) se mai satura lumea de asteptat la semafor. Pe trotuar sau pe asfalt ar fi o intrebare foarte buna intr-un oras sanatos si aerisit, dar in Bucale e o dilema.
Merg de cam un an de zile constant si cred ca, cel putin pentru mine am rezolvat problema:
- pe unde se poate!
Suntem mandrii posesori ai unor piste de biclete cu numele si atat. Cred ca numai primarul nu recunoaste: pistele sunt parcari, piete sau alei de promenada, si e nomal, pentru ca sunt pe trotuar. Spatiul ala era de la inceput al oamenilor si in majoritatea cazurilor nu au altul, asa ca de ce sa li-l iei?
Dincolo de evident: sunt masini parcate si fizic nu e loc, e plin de oameni si nu poti sa mergi cu mai mult de 3km/h sau se joaca copii si ii lovesti, pistele sunt de multe ori mai periculoase decat strada. Trebuie sa traversezi fiecare straduta sarind bordura si chiar daca nu ar fi o problema socurile absorbite de coloana mereu risti sa te ia o masina pe capota la fiecare straduta sau intrare in parcare. De exemplu, toamna trecuta am decis sa merg pe pista din fata facultatii de drept (eu nu merg pe piste de obicei) si, cand treceam prin fata barierei de la intrarea in parcare (care e pe trotuar, fara intrerupere) m-a spulberat o cucuoana care intra in parcare. abia am avut timp sa accelerez ca sa-mi scap piciorul se impact dar roata din spate a luat-o destul de rau si s-a indoit. De atunci nu mai merg pe pista decat cand e absolut necesar.
Cand aleg trotuarul si cand aleg strada
Aleg strada by default, totusi, sunt situatii cand nu poti merge pe strada. Daca e traficul atat de blocat ca nu e loc nici cu bicicleta si nu exista rute alternative sau daca urmeaza o sectiune la deal pe care trec trolee si exista un trotuar lat si relativ necirculat ies de pe strada. In rest, cam 95%, umblu pe strada.
Cum sa umbli pe strada
Asigura-te mereu cand vrei sa schimbi banda sau directia de mers.
Semnalizeaza mereu schimbarea directiei de mers cu mana daca sunt soferi in spatele tau.
Nu scoate mana prea larg ca sa nu o pierzi :)
Ai mare grija la cei care ies din parcare sau de pe martginea strazii.
Ai grija la cei care ies pe banda 1 sa se asigure.
Ai mare grija la cei care fac dreapta fara sa semnalizeze sau care te depasesc si-ti taie calea sa faca dreapta. De obicei, de cate ori ai o strada care face dreapta in fata e bine sa te uiti si in spate si sa ai mare grija la cei de pe banda 2. Peste 50% nu semnalizeaza cand fac dreapta si sper ca vor fi loviti de masini mult mai mari decat a lor sa se invete minte.
Ai grija la taximetristi! Sunt cei mai prosti soferi de pe fata pamantului (nu vreau sa generalizez, am vazut si taximetristi super dar de obicei se baga fara sa le pese daca te omoara)!
Poarta casca.
Pune becuri la bicicleta daca mergi noaptea!
Acestea fiind spuse, in caz ca citeste cineva asta: SUCCES!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu